Kako prihvatiti neprihvatanje

Prihvatanje je osnova svake promene. Ne možemo menjati nešto što prvo nismo prihvatili. Ovo je paradoks promene u koji neki još uvek ne veruju, iako su brojni dokazi svuda oko nas. Oni koji ne veruju u moć prihvatanja, najčešće ga  poistovećuju sa pasivnim mirenjem, odnosno odustajanjem. Prihvatanje je međutim, vrlo daleko od osustajanja. Ono se jednostavno može izraziti kao priznavanje realnosti takve kakva jeste, bez obzira što nam se to ne dopada. U ovom nastavku uglavnom se i krije glavni problem. Naime, bezbroj je stvari, situacija i ljudi koje mi svakodnevno prihvatamo vrlo lako i jednostvno. Sve dok u nekom trenutku ne iskoči situacija koja nas pogađa baš tamo, u neku, samo nama znanu bolnu tačku. Ili dodirne neki deo nas kojeg uopšte nismo svesni, što je još češće. Uhvati se u koštac sa nekim našim disfunkcionalnim uverenjem i tako se bore situacija  i uverenje… Niko ne popušta…. A kako je to bojno polje u nama, tragovi borbe vrlo su vidljivi.

Prihvatanje je prekid borbe. Samo to. Ono ne znači odustajanje od svojih ciljeva, već samo prihvatanje činjenice da je situacija trenutno takva kakva jeste. Dalje možemo da razmatramo razne mogućnosti za rešavanje, ali tek pošto smo se sa situacijom suočili i prihvatili je. A za to nam je uglavnom potrebno vreme. Nekada i mnogo vremena. Kada najzad uspemo da prihvatimo nešto što nam se činilo neprihvatljlivim…. problem vrlo često nestaje, što je sasvim logično, jer se prihvatanjem menja naš načnin posmatranja te situacije. A način posmatranja stvara problem. Obično je to  jedini problem.

E sad, kada sve to znamo, zašto nam je i dalje teško da neke situacije i ljude prihvatimo, dok neke druge prihvatamo gotovo neprimetno? Sećate se onih bolnih mesta, samo nama znanih i neznanih? U njima leži tajna neprihvatanja. Neprihvatanje nam u stvari ukazuje na ta mračna, neosvetljena mesta naših duša, koja vape za isceljenjem. Dozvolite sebi da budete u stanju neprihvatanja… ali uradite to svesno, osvetlite svoje neprihvatanje svesnošću. I posmatrajte se. To je dovoljno. Sasvim je logično da ćemo imati problem da prihvatimo nešto što nas muči, zar ne? Posmatrajte svoje misli i emocije, vidite čemu se toliko opirete i šta bi bilo kada biste se prepustili i prihvatili tu situaciju? Situacija se već događa, zar ne? To što vam se ne sviđa je tu, vi ste u tome, a odbijate da prihvatite! Nema baš mnogo smisla, zar ne? Odupiranje onome što se već događa, stvara nam mnogo bola, znatno više nego sama situacija.

Ipak, nema ničeg lošeg u neprihvatanju… samo pogledajte kuda vas ono vodi… sledite ga i u njemu ćete otkriti put ka prihvatanju.

Suzana

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s