Tuga- iskustvo koje nas menja

U prirodi stvari jeste da budemo uvučeni u iskustva koja će narušiti našu nevinost, preobraziti nam živote i dati nam neophodnu složenost i dubinu.

Tomas Mur

Sva ljudska bića  žele da budu srećna i prirodno težimo izbegavanju neprijatnosti i bola. Frojd je rekao da je naša težnja da izbegnemo neprijatnost snažnija od težnje ka zadovoljstvu. Ipak, neprijatnost i bol su neizbežni u životu. Ma koliko se trudili da uvek doživljavamo samo prijatna iskustva, nećemo moći da izbegnemo i ona neprijatna. Međutim, kako to mudri ljudi kažu, u životu je nemoguće izbeći bol,ali je patnja stvar izbora, što znači da bez obzira šta nam se dešava ne moramo nužno da patimo zbog toga.

Naravno, lako je to reći, ali potrebno je delovati u skladu sa ovim stavom, koji podrazumeva sagledavanje bolnih iskustava na drugačiji način, iz neke duhovnije, šire perspektive. Naime, teška  i bolna životna iskustva oduvek su ljude činila drugačijim, često duhovnijim, dajući im pored darova radosti i darove tuge. Tuga je emocija koja oplemenjuje, pomaže nam da postanemo saosećajni i da razumemo tuge drugih ljudi. Tugu doživljavamo kada se suočavamo sa situacijom koju ne možemo da promenimo, a koja nam je vrlo neprijtna i bolna, jer ugrožava neku našu vrednost. Najčešće je povezujemo sa gubicima dragih ljudi, ali tugu možemo osećati i zbog prolaznosti, zbog suočavanja sa gubitkom zdravlja, lepote ili mladosti…

Grci su pričali priču  o Minotauru, čoveku s glavom bika, koji je proždirao ljude i živeo u središtu lavirinta. On je bio opasna zver , a ipak mu je ime bilo Asterion- zvezda. Često pomislim na taj paradoks kad sedim s nekom osobom, čije su oči pune suza, dok nastojim da nađemo način da izađemo na kraj sa smrću, razvodom ili depresijom. To je zver, to što se komeša u srži njenog bića, ali toje i zvezda njene najdublje prirode. Moram oda negujemo tu patnju s krajnjim poštovanjem da se ne bismo u svom strahu ili besu prema zveri, prevideli zvezdu.

Tomas Mur

 

Mnogim roditeljima je posebno teško kada im deca tuguju i prolaze kroz neke životne krize. U nama se vrlo često javlja želja da ih zaštitimo od tog iskustva, da prebolimo umesto njih, da uradimo bilo šta, samo da ne pate. Ipak, svi mi znamo da je to nemoguće i da svako mora proći kroz svoja iskustva sam. Ne postoji način da zaštitimo svoje sinove i kćeri od bola koju će osetiti usled ljubavne patnje ili razočerenja u prijatelja. Ova iskustva u stvari im pomažu da sazru i odrastu, pitanje je samo kako će proći kroz njih.

Koliko god da je teško proživljavati bolne trenutke, svest da nas menjaju kao ljude, čineći nas duhovnijim i saosećajnijim  biće nam od velike pomoći. Kada potiskujemo i negiramo tugu, blokiraćemo i svoju sposobnost da osećamo sreću i radost. Život nam donosi bolna iskustva koja nam oduzimaju nevinost i naivnost mladosti, ali bez njih ne bismo stekli mudrost zrelih godina. Naravno, ova iskustva su samo prilika za sticanje mudrosti, a tu priliku na žalost ne iskoristimo svi. Ipak, setite se toga kada poželite da svojoj ćerki kažete kako su ,,svi oni isti,, ili sinu da ,,ona nije vredna njegove patnje,,. Kao što smo rekli  tugu je nemoguće izbeći, ali je način na koji je posmatramo i doživljavamo, način na koji tumačimo događaje koji su je izazvali, ono što određuje naš unutrašnji doživljaj tuge.

U svakom neprijatnom događaju, svakoj bolnoj emociji koju osetimo, krije se mogućnost…mogućnost za samospoznaju, promenu sputavajućih, problematičnih obrazaca, mogućnost za radost.

Do istinske promene ne može doći spolja. Ponavljanje motivacionih poruka i uopštenih afirmacija, ojačaće samo našu spoljašnjost, ne dotičući naše duše. Tuga nas sa druge strane, dira mnogo dublje, pomažući nam da sagledamo oblasti u kojima smo slabi, čime nas posredno čini snažnijima.

Tek kada sebi dopustimo da budemo ranjivi i osetimo bol i tugu, moći ćemo da uživamo u istinskoj, dubokoj radosti postojanja. Na kraju još jedan divan citat Tomasa Mura:

Mi smo to što jesmo isto toliko zbog svojih pukotina i neuspeha kao i zbog svojih moći.

Suzana

Advertisements

2 thoughts on “Tuga- iskustvo koje nas menja

  1. Povratni ping: Prigrlite svoju tugu - ona u sebi nosi sjeme velike i važne promjene |Alternativa Informacije

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s