Obnavljanje energije

inner-peace-2

Bio jednom jedan drvoseča koji se zaposlio u fabrici za preradu drveta. Plata je bila dobra, a uslovi rada još bolji tako da je drvoseča odlučio da pruži  sve od sebe. Prvog dana došao je  do poslovođe , koji mu jedao sekiru i odredio jedno područje u šumi. Čovek je pun poleta otišao u šumu da seče drva.  Toga dana posekao je osamnaest stabala. „Čestitam“, rekao mu je poslovođa. „Nastavi tako.“ Ohrabren ovim rečima.  drvoseča je odlučio da sutradan poboljša  svoj rad. Tako je te noći legao veoma rano, a sledećeg jutra je ustao prvi i otišao u šumu. Uprkos svom naporu, nije uspeo da poseče više od petnaest stabala. ,,Sigurno sam umoran,, pomislio je i odlučio da legne čim zađe sunce. Ustao je u zoru, odlučan da sruši svoj record od osamnaest stabala. Ipak, tog dana nije došao ni do pola. Sledećeg dana bilo ih je sedam, narednog pet, a poslednjeg dana čitavo popodne je sekao i jedva da je uspeo da sruši dva stabla. Uznemiren zbog onoga što bi mogao da mu kaže poslovođa, drvoseča je otišao do njega i ispričao mu šta se događa. Tvrdio je da radi do granica iscrpljenosti. Poslovođa ga je upitao: ,, Kad si poslednji put naoštrio svoju sekiru?,,,,Naoštrio?,, zbunjeno je upitao drvoseča.,, Nisam imao vremena za to, bio sam prezauzet sečom!,,

Ova priča uči nas jednostavnoj istini da nam je neophodan odmor kako bismo obnovili svoje resurse i ponovo bili sposobni da nešto pružimo drugima. Iako svi teoretski znamo da je tako, u praksi se dešava da idemo preko svojih granica, misleći da ,,još ova sitnica,, neće činiti neku razliku. Međutim, ovaj način funkcionisanja dovodi nas do iscrpljivanja, a tada nam je potrebno više vremena za obnavljanje. Jasno je da nam je kada smo umorni, ( sekira nije naoštrena) potrebno mnogo više vremena da bismo obavili neke aktivnosti.

Obnavljanje energije ne mora biti pasivno, to prosto znači da je potrebno da sebi priuštimo vreme u kome se ni na koji način nećemo baviti poslom i ostalim obavezama, već nečim što nas ispunjava i čini srećnim. Ali, ja volim svoj posao, možda će reći neko. To je zaista divno. Ipak, koliko god uživali u poslu, ovo važi i za vas. Jer kada ste konstatno u nečemu, brže dolazi do zasićenja i iscrpljivanja, tako da je i vama neophodno vreme za ,,oštrenje sekire,, odnosno obnavljanje lične energije.

Ako vam se čini da je nemoguće da u svom rasporedu nađete vremena za odmor, onda vam je odmor još potrebniji, drugim rečima neophodan. Ne čekajte da se potpuno iscrpite, odvojite svakog, ili barem nekoliko puta u toku nedelje, neko vreme samo za sebe i uživajte. Ovo vreme jednostavno budite, ne radite ništa… prepustite se sadašnjem trenutku i osetićete kako vas ispunjavaju  ljubav i radost.

Suzana V.

 

Postavi komentar